Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

Prosper De Maeght

Prosper De Maeght
Deze twee "dreupelende"  heerschappen herkennen we als Prosper De Maeght (links), aan wie onze fietel zijn bloeiend bestaan dankt, en Charles Elebaut, die vader was van liefst 26 kinderen


Prosper De Maeght
Prosper De Maeght

De Stichter Prosper De Maeght.

In 1849 vestigde Prosper De Maeght zich te Eine. Hij was fabrikant in tabak en snuif terwijl zijn echtgenote Lucie Hespeels tapster was in het toenmalige café “de Casino” in de Kerkestraat. De herberg is te situeren ter hoogte van de toonzaal van Deepafloor en het woonhuis Fabriekstraat nr. 1, tot 2004 bewoond door Denise De Steur.

Prosper De Maeght was afkomstig uit Wakken en zijn echtgenote uit Anzegem. Hij kwam naar Eine wonen om dirigent van de plaatselijke harmonie St-Cecilia te worden. Hun herberg werd het lokaal van het muziek en de repetities vonden plaats in een zaaltje achter het woonhuis (later werd dit een smisse).

Prosper was een begaafd baszanger en werd aangesteld als tweede kerkzanger. Als muzikant was hij een uitstekend klarinettist. Tevens werd hij ook nog dirigent van één der muziekmaatschappijen in Ename en Zingem.

Zijn gezin totaliseerde 14 kinderen waarvan er echter 6 op zeer jeugdige leeftijd gestorven zijn. Drie van zijn zonen werden eveneens muziekdirigent : Adolf werd zijn opvolger te Eine, Camiel in Ertvelde en René in Jette. Tot op heden zijn nog steeds naamdragers actief met muziek bezig.

Toen Prosper op 2 oktober 1894 stierf, woonde hij in de Statiestraat nr 12 te Eine. Zijn sterfhuis bleef grotendeels intact en heeft Ohiostraat nr. 195 als huidig adres.