Cookie Consent by PrivacyPolicy

Prosper De Maeght en zijn Plein

Aan de hoek van de Kapittelstraat en de Nestor De Tièrestraat lag een anoniem pleintje. Dit ontstond tengevolge het overwelven van de Marollebeek. Het kreeg “Prosper De Maeghtplein” als officiële naam, Prosperpleintje in de volksmond. De naamgeving van dit pleintje heeft een vleugje folklore en iets met de oprichting van de “Volgelingen Van Prosper” zijnde de “VVP-fietelgroepen” te maken.

Tijdens de eerste aldaar gehouden “taptoe” in 1984 werd een verdorde spar vervangen door de “Prosper-den”. Deze den werd spijtig genoeg “zomaar” in 2005 geveld.

 

Onze plaatselijke brouwer Louis Cnudde zou in 1985 de eerste steen leggen ter oprichting van een fietelbeeld. Om de kosten te dekken werden glasramen van de Einse deelgemeente verkocht. De afdeling “Sierkunsten” van de Koninklijke Academie van Oudenaarde stond in voor de aanmaak van het fietelbeeld. Voor de kruiwagen en deur werden oude voorwerpen gebruikt. De figuur “Prosper De Maeght” werd in polyester door eindejaars Marc Lampens (Zevergem), in samenwerking met leraar Roland Deserrano (Gullegem), vervaardigd.

De naam van het fietelbeeld en het pleintje verwijzen naar Prosper De Maeght, de stichter van de Einse fietel Het waren twee “Anna’s” De Maeght die op zaterdag, 20 september 1986 het beeld van hun groot- en overgrootvader mochten onthullen. Na het zingen van een nieuw origineel fietellied werd deze mooie, warme en zonnige nazomerdag afgesloten door een receptie met bruine streekbieren.

Een nieuwe gedenkplaat !

Aanleiding hiertoe : in 1999 was het precies 150 jaar geleden dat de stichter van de Einse fietel “Prosper De Maeght” zich in Eine kwam vestigen. Tevens was het toen 20 jaar geleden dat de V.V.P.-Eine opgericht werd. Als aandenken aan deze beide verjaardagen werd door de V.V.P. een gedenkplaat aan Prosper De Maeght’s eerste woonhuis in de Fabrieksstraat te Eine opgehangen.